Reizen met een huisdier

Als je huisdier niet gewend is om in een auto te rijden, overweeg dan om hem of haar tijdens de reis bij vrienden of familie onder te brengen. Dit is een minder dure optie, maar je moet ook zorgen voor de veiligheid en het comfort van je huisdier.

Een dierenarts moet een volledig lichamelijk onderzoek op je huisdier uitvoeren, waarbij hij controleert op tekenen van ziekte en ervoor zorgt dat alle vaccinaties actueel zijn. Vaccinaties die up to date moeten zijn zijn onder andere hondsdolheid, hondenziekte en hepatitis. Je hebt ook een door je dierenarts ondertekend gezondheidscertificaat nodig waarin staat dat het huisdier gezond genoeg is om te reizen en voldoet aan de eventuele invoervoorschriften van de staat, het land of de regio van bestemming. Dit is vooral belangrijk voor reizen overzee, omdat een quarantaineperiode vereist kan zijn.

Koop een goed geventileerde en door het USDA goedgekeurde reismand. Hij moet groot genoeg zijn om je huisdier comfortabel in te laten staan, zitten en ronddraaien. Maak je huisdier thuis vertrouwd met de reismand voordat je hem op reis gebruikt, en informeer bij je luchtvaartmaatschappij naar de specifieke richtlijnen en specificaties voor de reismand. Dragers van het merk Sherpa zijn bijvoorbeeld overal verkrijgbaar en algemeen goedgekeurd voor gebruik bij de meeste luchtvaartmaatschappijen.

Plak de avond voor je reis een klein zakje gedroogd voer buiten de kooi, zodat het personeel van de luchtvaartmaatschappij je huisdier zo nodig kan voeren tijdens een tussenstop. Vries vervolgens een schaaltje of bakje water in dat je huisdier tijdens de vlucht kan drinken. Dit is vooral handig tijdens internationale vluchten, die vaak lange overstappen hebben waarbij jij en je huisdier van elkaar gescheiden zijn.

Maak voor je reis een “dierenpakket” klaar met spullen die je huisdier in het vliegtuig nodig heeft, zoals een riem en halsband, voerbakje, speeltjes, verzorgingsspullen, afvalzakjes, beddengoed en een favoriet speeltje of dekentje. Het is ook een goed idee om telefoonnummers van plaatselijke dierenartsen en spoedklinieken bij de hand te hebben, adviseert senior dierenarts Darcia Kostiuk van Orijen hondenvoer.

Als je huisdier in de cabine vliegt, reserveer dan vroeg, en probeer een directe vlucht te kiezen, zodat je huisdier niet tijdens extreme weersomstandigheden op het asfalt achterblijft of verkeerd wordt behandeld door het bagagepersoneel. Als je naar het buitenland reist, bevestig dan de inreisvereisten voor huisdieren bij de betreffende ambassade of het consulaat.

Plan tijdens een autorit elke paar uur een stop om je huisdier even de benen te laten strekken en naar het toilet te laten gaan. En stippel de route uit om bouwzones, druk verkeer en andere gebieden die je huisdier angstig of ongemakkelijk kunnen maken te vermijden.

Als je tijdens je reis bij vrienden of familie verblijft, laat hen dan weten wat je huisdier nodig heeft, zoals voedsel en speciale accommodaties. Vraag of ze een kennel bij de hand hebben voor het geval je huisdier van streek raakt tijdens het verblijf. En tot slot, praat voor je reis met je dierenarts of anti-angst medicijnen of andere supplementen voor huisdieren gunstig zouden zijn voor je huisdier. Hoewel ze niet allemaal werken bij alle dieren, kunnen sommige de stress van het reizen helpen verlichten en zijn kalmerende middelen over het algemeen veilig om te gebruiken voor korte periodes.